Algemeen nummer
045-2301411
Openingstijden
8:00 - 18:00 uur

Zit- en ligproblematiek ontstaat door een onjuiste zit- of lighouding en kan leiden tot problemen als decubitus (doorligplekken), contracturen en/of afwijkingen in de wervelkolom. In de ergotherapie zijn goede zit- en lighoudingen van belang, met name wanneer iemand mobiel beperkt is en aangewezen is op een rolstoel bijvoorbeeld. 

Zitten

Goed zitten is een voorwaarde om andere activiteiten juist uit te kunnen voeren. De armen, handen en het hoofd kunnen dan op de juiste manier worden ingezet om dagelijkse handelingen uit te voeren. 

Wanneer je rolstoelafhankelijk bent, neemt de mogelijkheid om te variĆ«ren in houding af wat kan leiden tot bijvoorbeeld een voorkeurshouding. 

Liggen

Een groot deel van de dag brengen we liggend door. In de lighouding is het belangrijk dat het lichaam goed kan rusten. Dit kan tijdens de slaap zijn, maar ook tijdens het rusten op de bank bijvoorbeeld. 

De ergotherapeut kan na het analyseren van de situatie overgaan tot advies rondom de zit- / lighouding, de inzet van speciale kussens/matrassen of de inzet van zit-/ligondersteuning.

Daarbij kan de ergotherapeut ondersteunen bij de aanvraag van deze hulpmiddelen en begeleiden bij het gebruik hiervan.